Ανησυχίες Λογοθεραπείας – Πρέπει και Δεν πρέπει για Εκπαιδευτικούς Προσχολικής ηλικίας

Φαίνεται ότι υπάρχουν όλο και περισσότερα παιδιά σε λογοθεραπεία πριν από το νηπιαγωγείο κάθε χρόνο. Οι γονείς είναι υπερευαίσθητοι στο πώς μιλούν τα παιδιά τους και πόσο «καλά» συγκρίνονται σε θέματα ομιλίας με άλλα παιδιά που γνωρίζουν της ίδιας ηλικίας.

Ως δάσκαλοι, πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι, όπως και σε άλλους τομείς ανάπτυξης, κάθε παιδί προοδεύει στην ομιλία και τη γλώσσα του με διαφορετικούς ρυθμούς. Είναι πολύ συνηθισμένο να λέμε «Otay» αντί για «Okay» ή «tefelone» αντί για «τηλέφωνο» στην προσχολική ηλικία. Πολλά τρίχρονα παιδιά θα πουν «Πήγε στην παραλία». Μπορεί να προχωρήσει σε “Him go to beach” ή “He goed to the beach”. Η σωστή χρήση των αντωνυμιών (προσωπικών και σωστών) καθώς και των χρόνων των ρημάτων αποτελούν μέρος της προσχολικής ανάπτυξης και ανάπτυξης του λόγου και της γλώσσας τους. Όταν ένα μοτίβο χρήσης που είναι έξω από τον αναπτυξιακό κανόνα μπορεί να φανεί στην ομιλία ή τη γλώσσα τους, πρέπει να σηκωθεί μια κόκκινη σημαία από τους δασκάλους.

Ως εκπαιδευτικοί καλούμαστε από τους γονείς κλειδαρασ αθηνα κεντρο να απαντήσουμε σε κάποιες ερωτήσεις που δεν απαντώνται εύκολα. Όταν ρωτάμε αν πιστεύουμε ότι το παιδί του έχει πρόβλημα ομιλίας ή γλωσσικό πρόβλημα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς απαντάμε. Εάν απαντήσουμε ναι, μόλις βάλαμε ετικέτα σε αυτό το παιδί και ο γονέας υποθέτει ότι έχουμε δίκιο γιατί, τελικά, είμαστε οι ειδικοί όσον αφορά τα παιδιά.

Τώρα, μην το χάσετε με την επόμενη δήλωσή μου, είναι ωμά αλλά αληθινό: πρέπει να θυμόμαστε ότι ΔΕΝ είμαστε οι ειδικοί στον λόγο και τη γλώσσα (εκτός, φυσικά, αν έχετε το πτυχίο σας στην παθολογία του λόγου και της γλώσσας!). ΔΕΝ πρέπει να λέμε στους γονείς ότι πιστεύουμε ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα ομιλίας ή γλωσσικό πρόβλημα. Μόλις λέμε ότι σε έναν γονιό το παιδί του έχει «διαγνωσθεί από ειδικό».

Το πρόβλημα ομιλίας αναφέρεται σε ένα πρόβλημα με την παραγωγή ήχων. Μια γλωσσική διαταραχή αναφέρεται στη δυσκολία είτε να κατανοήσουμε είτε να συνδυάσουμε λέξεις για να επικοινωνήσουμε σκέψεις ή ιδέες.

Το θέμα του παιδιού, πολλές φορές, δεν είναι απλώς μια διαταραχή του λόγου ή της γλώσσας. Ένα παιδί μπορεί να έχει ένα από τα πολλά άλλα πράγματα που το επηρεάζουν και τα θέματα που βλέπετε στην ομιλία και τη γλώσσα του μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σύμπτωμα αυτού του άλλου ζητήματος.

Ένα παιδί με προβλήματα ομιλίας μπορεί να έχει πρόβλημα ακοής ή στο εσωτερικό αυτί που δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Το παιδί με γλωσσικά προβλήματα μπορεί να έχει προβλήματα αισθητηριακής/αισθητηριακής ολοκλήρωσης ή μπορεί απλώς να μιλάει διαφορετική γλώσσα στο σπίτι και το «πρόβλημά» του να είναι η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας.

Ως εκπαιδευτικοί προσχολικής ηλικίας, έχουμε κατάρτιση και εμπειρία που μας ενημερώνει πότε τα παιδιά δεν φαίνεται να αναπτύσσονται στα τυπικά στάδια. Ο ρόλος μας είναι να γνωρίζουμε ποια είναι τα αναπτυξιακά πρότυπα για την κατάκτηση λόγου και γλώσσας (καθώς και άλλους τομείς ανάπτυξης και ανάπτυξης) για τις ηλικίες των παιδιών που φροντίζουμε.

Τα καλύτερα και πιο κατάλληλα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε σίγουροι ότι χειριζόμαστε τις αναπτυξιακές ανησυχίες με επαγγελματικό τρόπο και εντός των ορίων της εκπαίδευσης είναι:

1. Μείνετε ενημερωμένοι στην εκπαίδευση ανάπτυξης και ανάπτυξης.

Επικοινωνήστε με έναν τοπικό λογοπαθολόγο για να οργανώσετε μια βασική εκπαίδευση σχετικά με το τι πρέπει να αναζητήσετε όσον αφορά τους αναπτυξιακούς κανόνες και τις κόκκινες σημαίες.

2. Παρατηρήστε και καταγράψτε…..ΣΥΧΝΑ!

Μέρος της ημέρας μας θα πρέπει να αφιερώνεται στην καταγραφή των παρατηρήσεων των παιδιών στα προγράμματά μας. Εάν εσείς ή ένας γονέας ανησυχείτε για την ανάπτυξη του λόγου ή της γλώσσας ενός παιδιού, καταγράψτε τις συνομιλίες. Γράψε ΑΚΡΙΒΩΣ τι λέει το παιδί. Κάνετε αυτό σε μια χρονική περίοδο και, στη συνέχεια, ελέγξτε τα αποτελέσματά σας. Υπάρχουν κοινά μοτίβα (για παράδειγμα αντικαταστάσεις ήχου- το παιδί αντικαθιστά τον ήχο “ch” με έναν ήχο “t”).

Αφού αναθεωρήσετε τις παρατηρήσεις σας, δείτε τις αναπτυξιακές προσδοκίες αυτής της ηλικίας. Αυτό που παρατηρείτε είναι κοινό για αυτήν την ηλικιακή ομάδα;

3. Όταν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε έναν ειδικό στον τομέα. Είμαστε ειδικοί στην τυπική ανάπτυξη και ανάπτυξη των παιδιών. Μόλις διαπιστώσετε ότι ένα μοτίβο ομιλίας ή γλώσσας με ένα παιδί φαίνεται να είναι εκτός του κανόνα, ζητήστε τη γνώμη ενός ειδικού σχετικά με το εάν θα παραπέμψετε ή όχι αυτήν την οικογένεια για επαγγελματική αξιολόγηση.

4. Όταν μιλάτε με τους γονείς για ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού τους, μην παρουσιάζεστε ως ειδικός σε αυτόν τον τομέα (και πάλι, δεν είμαστε λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.λπ.).

Ενημερώστε τους γονείς ότι με βάση την εκπαίδευση και την εμπειρία σας, πιστεύετε ότι θα ήταν καλή ιδέα να λάβουν γνώμη από τον γιατρό του παιδιού τους ή έναν ειδικό σχετικά με το ________(συμπληρώστε το κενό: ομιλία, έλεγχος κινητήρα κ.λπ. ).

Υπενθυμίστε στους γονείς ότι όλα τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς και μπορεί να υπάρχει ένα παράθυρο έξι έως οκτώ μηνών για κάθε ηλικιακή ομάδα. Προσδιορίστε την ανησυχία σας ενημερώνοντάς τους για το τι εσείς, ως εκπαιδευμένος επαγγελματίας στο κεφ